Waarom deze website over chronisch depressieve klachten?
Zowel voor hen die aan chronisch depressieve klachten lijden, als voor medewerkers in de GGZ is hierover te weinig uitgebreide informatie beschikbaar. De informatie die wel op het internet te vinden is, blijkt vaak te beperkt en met erg weinig daadwerkelijke kennis van chronische depressiviteit geschreven. Hierdoor voelen veel mensen zich niet serieus genomen of miskend.
Met deze website hopen we hierin een stukje verandering te brengen. Dit door middel van het bieden van actuele informatie, toekomstige ervaringsverhalen waar mensen zich in kunnen herkennen, en een online ontmoetingsplaats voor lotgenotencontact. ChronischDepressief.nl is opgericht door een ervaringsdeskundig trainer/coach en daarom uniek.
Omdat chronisch depressieve klachten er in verschillende vormen zijn en de scheidslijn tussen verschillende diagnose soms lastig te bepalen is, hebben we gekozen voor "Chronisch Depressief.nl". Ooit opgericht rond de "dysthyme stoornis", is depressiviteit een begrip dat voor velen bekend klinkt, hoewel maar weinigen (door het taboe dat hier nog altijd op rust) daadwerkelijk begrijpen wat dit in de praktijk voor iemand betekent. Dit is juist van toepassing op langdurig/ chronisch depressieve klachten.
Wat biedt deze website?
- Informatie over chronisch depressieve klachten/stoornissen..
- Mogelijk bijkomende problemen. (comorbiditeit)
- Actuele (nieuws) berichten.
- Platform voor lotgenotencontact middels steungroep en forum.
- Verwijzingen naar andere websites met informatie over depressiviteit.
Wat biedt deze website niet?
- Volledigheid. We brengen de informatie die wij het meest relevant vinden, en hebben niet de intentie (voor zover dit kan) een compleet beeld rondom chronisch depressiviteit te geven. Juist omdat ieder mens verschillend is en daarmee de klachten ook.
- Hulpverlening. Deze website geeft voorlichting en achtergrondinformatie. Voor daadwerkelijke hulp is het altijd verstandig contact op te nemen met hulpverleningsinstellingen in uw regio (bijv. huisarts, ambulante GGZ of psychiatrisch centrum).
Over ons logo...
Het puntkomma teken heeft een bijzondere betekenis. Amy Bluel nam de beslissing om deze tattoo op haar pols te laten zetten nadat ze haar vader was verloren. Hij had zelfmoord gepleegd na een jarenlange worsteling met depressie. Na zijn overlijden vond ze dat er meer aandacht moest komen voor mensen aan mensen met depressie, zelfmoordneigingen en andere psychische klachten. Ze wilde dit alleen wel op een positieve manier doen. Daarom startte ze een project genaamd ‘Project Semicolon’, oftewel Project Puntkomma. Met dit project wil ze mensen met depressie, zelfmoordneigingen en verslavingen vertrouwen en hoop geven. Zoals Amy het zelf zegt, “De betekenis van het puntkomma symbool is dat de zin doorgaat; de auteur is er nog niet klaar mee. Vandaar dat er een puntkomma gebruikt wordt in plaats van een punt. De auteur staat symbool voor de persoon zelf, de ‘zin’ van het leven. Hiermee wordt duidelijk gemaakt dat er dus nog hoop is.”
Samenwerking
ChronischDepressief.nl is als zelfstandig project onderdeel van ervarings- en uitgeefplatform Stichting UitJeErvaring.